VTC Enerji

Verimlilik Artırıcı Projeler veya kısa hali ile VAP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının endüstri kuruluşları için sunduğu bir teşviktir. VTC Enerji ile VAP desteklerinden yararlanılabilir ve proje bedeli maksimum 5 Milyon TL olacak şekilde işletmeye %30 oranında fayda sağlanır.

Verimlilik Artırıcı Projeler veya kısa hali ile VAP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının endüstri kuruluşları için sunduğu bir teşviktir. VTC Enerji ile VAP desteklerinden yararlanılabilir ve proje bedeli maksimum 5 Milyon TL olacak şekilde işletmeye %30 oranında fayda sağlanır. 

VAP Nedir?

Endüstri kuruluşları, yılın her günü çalışır ve oldukça yüksek düzeyde enerji tüketirler.  İşletmeler, VTC Enerji hizmeti ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın VAP desteklerinden yararlanır. Bu sayede firmaların enerji danışmanlığından faydalanıp tasarruf etmesini sağlar. Böylece enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin kaynaklarının daha yararlı kullanılması ve endüstri kuruluşlarının kârlılığının artırılması hedeflenir.

VAP’a Nasıl Başvurulur?

Enerji etütleri ve enerji  verimliliği danışmanlığı ile geliştirilen projeler ile VAP’a başvurulabilir. Projeler ile endüstri kuruluşları; kısa, orta ve uzun vadede enerji tüketimlerini azaltır. Böylece hem kârlılıkları artar hem de VAP sayesinde KDV hariç 1.5 Milyon TL’ye (Yatırım bedeli 5 Milyon TL, işletmeye ödenecek tutar %30’u 1.5 Milyon TL) kadar destekten yararlanılabilir.

VAP başvuruları ise Enerji Verimliliği Destek Yönetim Sistemi (EVDES) üzerinden yapılır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen değerlendirme komisyonları ise başvuru yapılan projeleri inceler. İncelemeler sonucunda uygun bulunan projeler ise bakanlığın internet sitesi üzerinden yayınlanır ve listeye giren kuruluşlar, listenin yayınlanması ile beraber uygulama aşamasına geçebilir.

VAP Desteği Şartları Nelerdir?

VAP desteği için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının aradığı şartlar şöyle sıralanır:
    • Kuruluş, Sanayi veya Ticaret odalarına bağlı olmalıdır. 
    • Kuruluşun son 3 yılda tükettiği enerji değerinin 500 TEP ya da üzerinde olması gerekir. 
    • İşletmenin VAP sürecini başlatabilmesi için Enerji Verimliliği Destek Yönetim Sistemi (EVDES) veri tabanına kayıt olması gereklidir.
    • Kuruluşlar aynı anda en fazla 5 proje dosyası açabilir.
    • Projelerin geri ödeme sürelerinin 5 yıldan uzun olmaması ve uygulama sürecinin en fazla 2 yıl olması gerekir. 
    • Kuruluşun, TÜRKAK Akreditasyonlu ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ne sahip olması veya başvuruda bulunmuş olması gereklidir. 
    • Kuruluş bünyesinde enerji yöneticisi bulunması veya VTC Enerji gibi enerji danışmanlığı veren şirketlerden danışmanlık hizmeti almalıdır. 
    • Kuruluş enerji tüketimlerini ve enerji yönetimi bilgilerini bakanlığın veri tabanına (ENVER portalına) girmesi gerekir.
    • İşletmenin VAP sürecini başlatabilmesi için Enerji Verimliliği Destek Yönetim Sistemi (EVDES) veri tabanına kayıt olması gereklidir

VTC Enerji ve VAP

VTC Enerji, endüstri kuruluşlarının üretim  kalitelerini düşürmeden enerji tasarrufu yapabilmelerini sağlar. VTC Enerji’nin uzman kadrosu; ekipmanlar, üretim üniteleri ve makinalar gibi endüstri tesislerinde ve yan tesislerde yer alan tüm süreçleri inceler.

Endüstri kuruluşları, her gün ve her saat çalıştıkları için yapılacak en ufak bir iyileştirme dahi ciddi mali avantajlar sağlayabilir. Böylece büyük bir tasarruf için adım atılmış olur.

İncelemeler sırasında ise ölçümleme gibi işlemler yapılır ve enerji etüdü ile tasarruf edilebilecek alanlar belirlenir. Rapor doğrultusunda; enerji tüketim haritaları, tasarrufunun nasıl yapılacağı, iyileştirme yapılabilecek alanlar gibi çıktılar elde edilir. Çıktılar doğrultusunda da işletmeler için Verimlilik Artırıcı Projeler geliştirilebilir.

VAP hakkında detaylı bilgi almak
için formu doldurun.