Tesis ve İşletme Yönetimi
Sürdürülebilirlik için dijital enerji yönetimi!
Yenilenebilir Enerji Yönetimi
Enerji Hizmetleri
Tesis ve İşletme Yönetimi
Sürdürülebilirlik için dijital enerji yönetimi!
Yenilenebilir Enerji Yönetimi
Enerji Hizmetleri
Mevcut durumda makine ve teçhizatın enerji verimlileri ile değiştirilmesi ve proses düzenlemesi gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması (elektrik üretimi hariç) gibi konulardaki çözümler ifade eder.
Gönüllü Anlaşma herhangi bir enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketimi alanında; enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, onarım, modifikasyon, rehabilitasyon ve süreç geliştirme gibi yollarla tasarruf sağlanması, gereksiz enerji kullanımının, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi konularda çözümleri içeren çözümleri ifade eder.
Mevcut duruma göre en az %15 enerji tasarrufu sağlayan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, 500 TEP ve üzeri enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi işletmelerinde yatırımlar, bölgeye bakılmaksızın 5. Bölge yatırımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılmaktadır.
Faydalanılacak teşvikler, katma değer vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisidir.
Enerji verimliliği yatırım projelerinin, 5. Bölge Teşvikleri kapsamında değerlendirilmesini isteyen kuruluşlar için başvuru adresi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Bakanlık ise projenin enerji verimliliği açısından uygunluğunu değerlendirmek üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bünyesinde yer alan Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığına danışır.
Kuruluşların enerji verimliliği yatırım projelerini başvuru yazısı ve ekleri ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletmeleri gerekir.
Başvuruda İstenen Belgeler
Başvurunun “Enerji Verimliliği Yatırım Projesi” kapsamında değerlendirilebilmesi için işletmelerden aşağıda belirtilen belgeler istenir.
Başvuru dosyasında sunulan tüm belgelerin her sayfası için olması gerekenler;
Yıllık 500 TEP ve Üzeri Enerji Tüketimi Olduğunu Gösteren Belge
Başvuru tarihinden önceki üç yıl itibariyle işletmenin yıllık toplam enerji tüketimini gösteren belgelerdir. (Örnek; 2020 yılında başvuruda bulunan işletme 2017, 2018 ve 2019 yılına ait tüketim verilerini gönderecektir.)
500 TEP ve üzeri enerji tüketimi olan işletmelerin;
Ayrıca, 50.000 TEP ve üzeri enerji tüketimi olan işletmeler için enerji yönetim birimi kurulması gerekmektedir.
Herhangi bir endüstriyel işletmesi için üç yıl içerisinde referans enerji yoğunluğunu ortalama olarak en az %10 oranında azaltmayı taahhüt ederek Bakanlık ile anlaşma sağlamaktadır.
Gönüllü anlaşma yapan ve taahhüdünü yerine getiren endüstriyel işletmenin, anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin %30’u, 1.000.000 TL’yi aşmayacak şekilde desteklenmektedir.
Enerji verimliliği yatırım projelerinin, Gönüllü Anlaşma kapsamında değerlendirilmesini isteyen kuruluşlar için başvuru adresi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıdır. Gönüllü Anlaşma başvuruları her yıl Mayıs ayında Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edilmektedir.
Gönüllü Anlaşma Yapacak firma “Gönüllü Anlaşma Başvuru Formu” ile birlikte posta ve mail üzerinden Bakanlığa başvurulur.
Gönüllü Anlaşma Desteklerinden Yararlanmak İsteyen Endüstriyel İşletmelerin Aşağıdaki Şartları Sağlamaları Esastır:
Başvuruda İstenen Belgeler