VTC Enerji

Enerjide Dijitalleşme

Dijitalleşme, değişen iş ve pazar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla iş süreçlerindeki nesnelerin ve niteliklerin dijital bir ortama geçirilmesini ifade eder. Dijitalleşebilen her şeyin dijital ortama entegrasyonu rahatlıkla yapılabilir. Kısacası dijital dönüşüm, yaptığımız işlerin kullandığımız yazılım ve dijital servislerle bağlantı kurması için oluşturduğu köprüdür.

Son yıllarda birçok sektör ve işletme dijitalleşmeyi benimsemeye başlamış ve onlar için kaçınılmaz hale gelmiştir. Dijitalleşme, sadece işletmeler için değil tüm sektörler için geleceğin yön verilmesinde ve ayakta kalarak rekabette tutunmaya yarayan bir anahtar haline gelmiştir. Dijitalleşmenin hem çalışan için hem de işletmeler için büyük faydaları vardır. Operasyonel verimliliğin arttırılmasında, sürdürülebilirliğin oluşturulmasında, hızlı aksiyon alınması ve verilmesinde, işlerin hatasız ilerlemesinde dijitalleşmenin büyük faydaları görülmektedir. Neredeyse tüm sektörlerin dijitalleşmeye başladığı bu evrende enerji sektörünün dijitalleşmemesi olmazsa olmazdır. Enerji hem insan yaşamı için hem de ekosistem için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple enerjideki dijital dönüşüm ayrı şekilde değerlendirilmelidir.

Enerji sektörü kuruluşundan bu yana hızlı gelişmeler yaşamıştır. Buhar gücünün kullanılmasıyla başlayan bu süreçte firmalar artık teknolojideki hızlı gelişmelerle dördüncü sanayi devriminin etkilerine tanık olmuştur. Dijital olan teknolojilerin yaygınlaşması, teknolojideki gelişmelerin devam etmesi, imalat sanayinden hizmet sektörüne kadar birçok alanda iş modellerini, iş yapma şekillerini ve karar alma süreçlerini değiştirmiştir. Enerji sektörü de bu alanlardan biridir.

Enerji sektöründe yapılan AR-GE çalışmaları sayesinde ihtiyaçların giderilmesi için dijital çözümler ortaya çıkmıştır. Dünyada birçok ülke enerji sektöründe yaptıkları dijitalleşme çalışmalarıyla diğerlerinden daha başarılı konumdadır. Örnek olarak İngiltere, Almanya ve Amerika gibi ülkelerin yakın zamanlı hedeflerinde sıfır karbonlu enerji üretimi yer almaktadır. Günümüzde büyük yol kat eden bu ülkeler hedeflerine daha hızlı ulaşabilmek adına dijital dönüşümlerden yararlanırlar.

Dijital dönüşüm elektrik sistemlerindeki geleneksel modelleri bozmuştur. Giderek büyüyen üretim, iletim ve dağıtım işlemlerinin eski modelleri yetersiz kalmaya başlamıştır. Yeni teknolojilere ve bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için dijital dönüşüme ihtiyaç doğmuştur.

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Enerji 4.0 ile akıllı şebekeler inşa etmek, yenilenebilir enerjiyi yönetmek ve uçtan uca enerji yönetimini sağlayabilmek için donanım üreticileri ve yazılım geliştirme ekipleri ile çözüm üretme ve entegrasyonun sağlanabilmesi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Enerji 4.0 sayesinde IoT cihazlar kullanılmaya başlanmış ve çeşitli çözümler uygulanmıştır. Örneğin; dronelarla entegreli IoT cihazlar, tesisleri ve hatları incelemek için kullanılmaktadır. Bunun dışında akıllı şebeke sayaçları ile elektrik, petrol, su ve doğalgaz ile ilgili en güncel ve hızlı veri akışını sağlamaktadır. Ayrıca nesnelerin İnterneti cihazları nem, sıcaklık ve titreşim ölçümlerinde değişikleri takip ederek arızalanmaları önleyici ve güvenliği arttırıcı çözümler sunmaktadır.

Dijital İkiz

Dijital dönüşüm için en önemli stratejik teknolojilerden biri de “Dijital İkiz – (Digital Twin)” teknolojisidir. Dijital ikiz hayatımızdaki gerçek bir süreci veya hizmeti sanal ortamda birebir modellemeye yarayan teknolojidir. Enerji sektöründe bu teknoloji etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu teknoloji öngörü ve verimliliği arttırmada oldukça etkili bir çözümdür. Günümüzde bazı şirketler ürettikleri motorları, gaz tribünlerini ve lokomotifleri sahaya taşımadan önce simülasyonu yapılmış verileri kullanarak sahada test edilecek pek çok senaryoyu dijital ortamda gerçekleştirebilmektedir. Bu sayede ürünlerinin performanslarını test etmek ve optimizasyonlarını yapabilmek daha da kolay hale gelmektedir.

VTC Enerji olarak geleceğimizi hem kolaylaştırmak hem de koruma altına almak için sürdürülebilirliğin sağlanması açısından Türkiye’de enerji alanında dijital dönüşümün öncülüğünü gerçekleştiriyoruz. Başta büyük sanayi kuruluşları olmak üzere, her türden santralin enerji süreçlerini dijital bir şekilde yürüten ürün ailemiz ile operasyonların hatasız bir şekilde daha az kaynak ile yürütülmesi için büyük kolaylıklar sağlıyoruz.

 Yazar: Sinan Koral

Enerjide Dijitalleşme